Nalazite se ovde: POČETNA DELA Knjige Čaršija njuz Kurirov frizer

Kurirov frizer

Sedela muva na kraju rude kola koja vuku snažni konji i vikala: 'Ljudi, vidite koliku prašinu podižem!'

Počelo je 15. decembra, još traje. Biljana Srbljanović, dramski pisac, u svom blogu (neka vrsta dnevnika) na sajtu B92 oštro je kritikovala Kurir zbog teksta, razgovora sa frizerom koji je šišao pripadnike zemunskog klana. Zbog ograničenog prostora ne mogu citirati ceo Srbljanovićkin tekst, ali evo važnijih delova:
«U danu sramnog poništenja presude za ubistvo dve stotine nevinih ljudi na poljoprivrednom dobru Ovčara, ovdašnje glasilo zločinačke organizacije - inače i najtiražniji dnevni list na Balkanu, objavilo je, pod oznakom ekskluzivno, a na naslovnoj strani svog veb izdanja, intervju sa nekakvim frizerom zemunskog klana, u kojem se sada, nakon svih, čak i taj degenerik bahato popišao po srpskom pravosudnom sistemu, procesu za podmuklo ubistvo premijera i dao svoj prljavi doprinos bezakonju u domaćim štampanim medijima, kojima se Vlada Srbije, a od dolaska na vlast, namerno i podmuklo – uopšte ne bavi. Za ovu vlast Kurir i slično smeće nije problem, jer Kurir štampa ono što oni intimno osećaju, Kurir kreira javno mnjenje njihovih glasača, Kurir vodi prljavu kampanju protiv mrtvog Đinđića, njegove udovice, porodice i saradnika i vrši proces zastrašivanja svih svedoka optužbe. Pa kada taj frizer Deki, iz magle svoje polu-artikulisane misli poruči: 'Legija je moja ljubav, on je pravi Srbin i patriota. Ponosan sam što sam ga šišao. Ja mogu samo da samo naježim i pomislim – ko će biti sledeći?' (....) «
U ovom tekstu Biljana Srbljanović je, između ostalog, navela delove razgovora u kojem frizer govori najprizemnijim jezikom i psovkama (kada priča o Dejanu Milenkoviću Bagziju) da je to zaista nečuveno. Taj deo završava se najblažom rečenicom: On je jedna klošarčina koja pokušava da spase svoj život, a Legija je u pravu kad kaže da je Bagzijev život posle ovakvog svedočenja potpuno nebitan
U komentarisanje na sajtu uključivao se sve veći broj ljudi. Taj broj je rastao iz dana u dan, a rasprava još ne jenjava. Evo nekoliko navoda:
Možeš li da zamisliš kakva je reakcija redovnog čitaoca tih novina na ovaj tekst? (...) Da li pomisle "to, Miško, (ili kako se već frizer zove) dobro si im skresao"? Da li šalju pisma podrške novinarima koji, pretpostavljam, po njihovom mišljenju jedini imaju hrabrosti da hvale Đinđiceve ubice? (...)
*
Za pisma ne znam ali podrška je široka. To je po njima nerazdvojno od slobode govora a i velika zabava je u pitanju da se posle jutarnje kafice umesto u šolju gleda u Kurir. (...)
*
(...) Kurir i Svet su puni laži samo što to malo ko shvata. Kod nas ne postoji zakon kojim će se te bljuvotine regulisati. Laganje nije sloboda govora nego sloboda obmane, manipulacije i mržnje.
*
Mislim da se bez potrebe nerviraš. Kurir se rukovodi zdravom tržišnom logikom i proizvodi ono za čim mu ciljna grupa žudi: jeftin i vulgaran senzacionalizam. (...)
Kurir je posledica a ne uzrok. Uzroka je mnogo a kuririzovanoj Srbiji predstoji dugo i bolno lečenje: biće potrebno mnogo vremena i truda da se ovaj narod opismeni, upristoji i civilizuje.

*
Što se tiče Kurira, prvi prizor koji me dočeka kad dođem na posao je grupica sredovečnih profesorki koje, onako čoporativno, čitaju taj eminentni list, sve odmahujući glavicama uz nezaobilazno "c, c, c".
*
Kad sam danas pročitao ovaj tekst u Kuriru, i prešao preko istog kao preko rubrike Smršajte 7 kila za 7 dana. Tek posle Biljaninog posta sam se zapitao: kako je moguće da ovaj tekst nije izazvao nikakvu reakciju u mojoj glavi? Ko je kriv za moju oguglalost? Eto, to ja sebe pitam.
*

Evolucija
Autor: Nikola Konstadinović

Kurir je reagovao u minuli ponedeljak tekstom pod vrlo zanimljivim naslovom: Kurir najtiražniji na Balkanu, a u podnaslovu dodaje da Biljana Srbljanović nema dilemu koji list je najčitaniji u zemlji, a i šire. Ispod njene fotografije, potpis: Verni čitalac Kurira.
Pošto je citirao pasus u kojem Biljana Srbljanović u umetnoj rečenici piše da je najtiražniji dnevni list na Balkanu, kao i još nekoliko rečenica te vrste, Kurir zaključuje:
Njen, kako je sama konstatovala, »govor» izazvao je brojne komentare, kojima je zajedničko bilo samo jedno: tačno, Kurir jeste najčitaniji i najuticajniji dnevnik u Srbiji!
Tako je ispalo da se Biljanin tekst Kurir u krvi, zapravo uzgred dokačio frizera i Legije i klana i srpske vlade, a da je osnovni smisao napisa pohvala tiraža ovog dnevnika. Ko pročita komentare na sajtu, videće da nije tako.
Ima ona pričica o Bekonovoj muvi. Sedela, elem, muva na iskraju rude kola koja vuku snažni konji i vikala: Ljudi, vidite koliku prašinu podižem!
Svaka sličnost sa Kurirom je namerna.

Document Actions